AYVAZ ELEKTROMOBİL 2023

18 Mayıs 2023 Perşembe

Ayvaz Elektromobil 2005 yılından bu yana TÜBİTAK tarafından düzenlenen Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları kategorisinde istenilen rapor ve belgelerde başarılı olup TÜBİTAK Gebze Yerleşkesine gelmeye hak kazanan 60 takım arasından verimlilik alanında 10. İvmelenme alanında 4. olarak bu yıla kadar ki en yüksek derecesini yapmış bulunmaktadır. Bu yıl Takım Kaptanı Mehmet Can Kara önderliğinde Danışman Doç. Dr. Rıfkı Terzioğlu desteğiyle çalışan ekip Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde mekaniksel ve elektriksel parçalarının neredeyse tamamını yerli olarak üretmiştir. Ekibin As Pilotu Serhat Ekinci ve Elektrik sorumlusu Ceyda Demir eşliğinde Elektrik motoru, Batarya, Batarya Yönetim Sistemi ve Araç Kontrol Sistemi gibi bir çok elektrik aksamını ekibin mekanik sorumluları Eren Özürt ve Yiğit Kılıç eşliğinde Fren sistemi, şasi, yürür aksam gibi bir çok mekanik aksamı yerli olarak üretmiştir. Bu yıl Aktif bir Batarya Yönetim Sistemi tasarımı tercih edilerek batarya üzerinde ki enerji kaybını %0 a yakın bir değere indirerek %100 verimli bir batarya kullanmak hedeflenmiştir bunun yanı sıra Tasarım ve Analizleri Serhat Ekinci'ye ait olan BLDC Hub Motor %90 verimli olarak tasarlanarak üretilmiştir. Direksiyon yanında rahat bir görüş açısında bulunan ekrandan Kalan enerji, sıcaklıklar hız gibi çeşitli sürüş için gerekli fonksiyonlar görüntülenebilmektedir. Ortalama 90km/h hızında yol ve hava şartlarına göre 140 km'ye kadar sürüş imkanı sunmaktadır. Tüm tasarımı ve imalatı ayvaz ekibine ait olan %100 elektrikli çalışan araç, kolay ve hızlı bir şarj imkanını da beraberinde getirmektedir. Yerli ve milli üretimi kendisine ilke olarak bilen Ayvaz ekibi genç mühendisler olarak ülke ve milletin refahı için yapabileceklerini bir kez daha göstermiş ve çalışmalarına devam ederek her geçen gün teknolojinin zirvesine ulaşmayı hedeflemiştir.